poledwiczki
Polędwiczki Wieprzowe
Powrót

Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami

2012-01-02
 Delikatne mięso w sosie pieczarkowym z dodatkiem papryki i pora. Sos lekko zabieliłam śmietaną, dzięki czemu zyskał delikatności. Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami smakują pysznie podane z ziemniaczkami lub ryżem. W tej wersji mięso duszę przez około 30-40 minut dzięki czemu jest bardzo mięciutkie i delikatne.

Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami nie są szczególnie pracochłonne, za to można je spokojnie podać gościom. Miękkie kawałki mięska, plasterki pieczarek, papryki i pora – wygląda fajnie a smakuje pysznie.

A pomysłów na polędwiczki wieprzowe będzie na pewno więcej, w końcu to jedna z Waszych propozycji w „liście życzeń„. Polecam i życzę smacznego.

Składniki

2 polędwiczki wieprzowe
1 papryka czerwona
ok 160 g pieczarek
1/2 pora – biała część
1 kostka rosołowa
sól i pieprz
troszkę oleju do podsmażania
ok. 500 ml wody
2 łyżki śmietany 18%

Krok 1.

Polędwiczki oczyszczam z tłuszczyku. A potem kroję na około 2 cm grubości plasterki.

Delikatnie tłuczkiem lub dłonią rozbijam, ale tak delikatnie, ledwo co :)

Doprawiam pieprzem.
Jak zrobic poledwiczki wieprzowe
Krok 2.

Na oleju podsmażam z obydwu stron.
Jak zrobic poledwiczki wieprzowe
Krok 3.

Warzywa kroję. Pora w cienkie plasterki, Pieczarki w plasterki a parykę w kostkę.
Jak zrobic poledwiczki wieprzowe
Krok 4.

Do garnka wlewam wodę z rozpuszczoną kostka rosołową. A także dodaję warzywa i podsmażone mięso. Stawiam na ogniu i duszę pod przykryciem (ja przykrywam, ale zostawiam „szparkę”). Duszę około 30-40 minut, aż większość płynu odparuje, warzywa i mięso będą miękkie.
Jak zrobic poledwiczki wieprzowe
Krok 5.

Dodaje 2 łyżki śmietany, mieszam. Podaję z ziemniaczkami lub ryżem. Smacznego.


angelika (gość) 2012-06-03
Dzien dobry oraz witam! :-)
keno (gość) 2012-07-06
Czolem oraz pozdrawiam! ;)
<< Sierpień 2014
PonWtŚrCzwPiąSobNie
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Księga gości
 
Zobacz serwisy INTERIA.PL